YOUTUBE KANALIMIZI TAKİP EDİN >>> YOUTUBE KANALA GİRİŞ İÇİN TIKLA
İstanbul’un kayıp bir kayıp kulesi olduğunu adının Belisarius yada bir diğer adıyla Kale-i Hamza oldugunu biliyormuydunuz ?
Belisarius Kulesi; adını Bizans komutanı Belisarius‘dan alan, İstanbul Yenikapı civarlarında yapılmış ancak günümüze kadar ulaşamamış eski bir kuledir.
kule İstanbul Boğazı’nda Kız Kulesi benzeri bir kuledir. Günümüze kadar ulaşamamış bu kule hakkında bazı bilgiler bulunmaktadır.
Osmanlı zamanında gezginlerin çizdiği resim ve tasvirlerde çokça gözükmektedir.
bizans döneminde Belisarius adı ile bilinen kule osmanlı döneminde
Kale-i Hamza olarak da adlandırılmıştır.
“Kulenin günümüzde Ahırkapı feneri ile Çatladıkapı arasında bir noktada olduğu çeşitli dönemlerde çizilen Bizans ve Osmanlı kaynaklarındaki gravürlerde ve minyatürlerde gözlemlenmiştir..”
O kayıp kule adını Bizans komutanı Flavius Belisarius’tan almıştır
Bizans komutanı Belisariusun.. İmparator Jüstinyen ile ters düşmesi sonucu Belisarius buraya hapsedildiği için buradaki kulenin adının Belisarius Kulesi olduğu tahmin ediliyor.
- yüzyılın ikinci yarısında Kitab-ı Bahriye kaynak alınarak çizilmiş bir haritada görülen kulenin adı, “Kale-i Hamza” olarak kayda düşülmüştür..
Tarihçilere göre bu kale Bizans’ın meşhur Bukoleon Sarayı’nın bir savunma suruydu.
Kulenin ne zaman inşa edildiğine dair net bilgi yok ancak Kız Kulesi ile aynı dönemde yapıldığı tahmin ediliyor.
Yine Kız Kulesi ile benzer şekilde küçük bir adacığın üzerinde dörtgen bir yapıda yükseliyor.
Kulenin üzerinde bulunduğu adacık ise 18’inci yüzyıl sonlarına kadar haritalarda yer alıyor.. ancak bu tarihten sonra çizilen haritalarda adacık da yok olmuş.
Kule, tamamen ayakta kalabilseydi,eşsiz görüntüsü ile İstanbul için ikinci bir Kız Kulesi konumunda olacaktı.
Peki, bir dönem baruthane, hapishane ve fener işlevi gördüğü de tahmin edilen kuleye ne oldu?
Konu hakkında değerlendirmede bulunan tarihciler tarafından yapılan araştırmalarda, “Meşhur 1766 istanbul depreminde kulenin ciddi manada hasar gördüğü ve ada üzerindeki kule yapısının yıkıldığı tahmin ediliyor.”
bir diğer tahmin ise Kulede yangınlar çıktığı,ve depolardaki barutun patlaması sonucu kulenin zarar gördüğü ve yıkıldığıda söylentiler arasında.
kulenin adası Laleli Camii’nin yapımı sırasında denize dökülen harfiyatlar altında kaldığı tahmin ediliyor..
Bu dökülme sırasında kulesinin çökmüş olan parcaları ve alanı günümüzdeki sahil yolunun altında kalmış oluyor ve ne yazık ki günümüze erişmiyor.”
0 Comments